Door de uitzonderlijke zomer van 2018 is het hier en daar al verboden om onnodig leidingwater te verbruiken. Een terechte beslissing. Ook binnenshuis kun je je steentje bijdragen, bijvoorbeeld door een douche te nemen in plaats van een bad. Nog een goede tip: laat het warm water alleen maar stromen als dat echt nodig is. Vang het op in een afgesloten wasbak of spoelbak in plaats van het zomaar te laten wegstromen. Dan kan je het achteraf nog gebruiken om iets in schoon te spoelen.

Het besef dat we zuinig met water moeten zijn, dringt inmiddels overal goed door. Ook fabrikanten van sanitaire toestellen springen daarop in. Van de meeste sanitaire producten die water verbruiken zijn tegenwoordig waterbesparende versies te krijgen.

Er zijn speciale koppelingen voor aan kranen, speciale douchekoppen, water circulerende massagedouches, wc’s met een kleinere spoeling en watervrije urinoirs. Douchewater warmteterugwinning, plaatsing van duurzaam sanitair en vooral het benutten van regenwater voor het doorspoelen van het toilet raken meer en meer ingeburgerd.

Innovaties

Producenten van sanitaire toestellen blijven innoveren. Villeroy & Boch bijvoorbeeld bedacht het Aquareduct spoelsysteem voor toiletten. In plaats van de gebruikelijke zes liter water gebruikt dat spoelsysteem er vier en een half. Dat scheelt toch anderhalve liter per spoelbeurt. In een gemiddeld gezin wordt het toilet zo’n twintig keer op een dag doorgetrokken, dus dat is een besparing van 30 liter x 365 dagen is bijna 11.000 liter. De moeite waard dus.

Het EcoJoy-gamma van Grohe is eveneens met het Well-label bedacht. Well staat voor Water Efficiency Label en is het Europese classificatiesysteem dat inzicht geeft in het water- en energieverbruik van onder andere kranen. Grohe EcoJoy bestaat uit een ruim assortiment met water- en energiebesparende producten zoals wastafelkranen, thermostaatkranen en handdouches. Doordat de kranen zijn voorzien van een begrenzer, Eco-knop of spray dimmer loopt de waterbesparing soms wel op tot 70%.

Nog een mooie uitvinding die je in je badkamerrenovatie kan integreren: een waterbesparende douchekop. Uit een gewone douche komt ruim tien liter water per minuut. Door lucht bij te mengen, blijft de waterstraal even krachtig, maar de waterdruppels voelen nog steeds vol, licht en zacht aan. In één liter water wordt ongeveer drie liter lucht bijgemengd. Dat vermindert het waterverbruik flink, maar de gebruiker merkt daar eigenlijk niks van. Ook grote waterverbruikers als een regendouche zijn tegenwoordig leverbaar met een waterbesparende douchekop.

Advies

Onze eigen studiedienst geeft je graag aan welke waterbesparende maatregelen bij jouw grote of kleine project passen. Laten we elkaar ontmoeten, zodat we je het juiste advies kunnen geven.

Bron: installatieprofs.nl

Is je interesse gewekt om samen te werken?

Wij staan paraat om je gepast verder te helpen.

Bel of mail ons