Loop je met bouwplannen rond, dan weet je vast wel dat elke nieuwbouw in Vlaanderen een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen moet halen. Hetzelfde geldt voor een ingrijpende energetische renovatie waarvoor een bouwaanvraag nodig is. Wij kiezen met jou een energiezuinige verwarming die een maximaal wooncomfort garandeert, met je EPB-verslag als leidraad. Een optie die je zeker niet mag negeren is de zonneboiler.

Investeren in een zonneboiler is een zeer laagdrempelige manier om ook in jouw woning hernieuwbare energie toe te passen, en je bespaart op jaarbasis tot maar liefst 60% op je warmwaterfactuur. Met een zonneboiler kan je immers van maart tot oktober al je sanitair warm water voor de badkamer en de keuken halen uit de energie van de zon. Zalig toch?

Vooroordelen

Toch zit de zonneboiler niet meteen in de lift. Sterker nog, er bestaan een aantal misvattingen over:

  1. “Als de zon niet schijnt, heb ik geen warm water”, is de vaakst gehoorde fabel. Een zonneboilersysteem werkt niet op warmte, maar op het licht van de zon, en het kan dus ook putje winter je sanitair water opwarmen. Zonlicht is er namelijk altijd, ook bij een troosteloze grijze hemel. De zonnestralen bereiken ons immers niet alleen direct, maar ook indirect.

    Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, vangen die thermische zonnecollectoren op het dak het zonlicht op en zetten dit om in warmte. Die warmte wordt opgeslagen in het opslagvat of voorraadvat. Het leidingwater wordt hierdoor opgewarmd, alvorens het naar de cv-ketel of de waterkraan gaat. Het water dat uit je douchekraan komt, wordt dus steeds dankzij zonlicht opgewarmd.
  2. Om een zonneboiler te installeren zijn niet meteen ingrijpende werken nodig, zoals weleens wordt beweerd. Je kan de verwarmingsketel veelal gewoon behouden, en de boiler ernaast plaatsen. Wanneer er niet voldoende zonlicht is, is het de ketel die het sanitair water op de gewenste temperatuur moet brengen. 
  3. De investering zou te duur zijn ten opzichte van de opbrengst. De prijs van een zonneboilerinstallatie hangt uiteraard af van tal van factoren, maar een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1.000 euro per m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Als je weet dat voor een gemiddeld gezin 5 m² zonnecollectoren doorgaans volstaan, spreken we dus van een investering van gemiddeld 5.000 euro. Vaak loont het ook de moeite om na te gaan of in aanmerking komt voor premies.

Benieuwd of een zonneboiler ook in jouw woning kan? Wij kunnen je dankzij onze eigen studiedienst correct adviseren. Onze ervaren loodgieters staan paraat om alles technisch perfect te installeren.

 

Bron: bouwenwonen.net

 

Wil je met ons samenwerken?

Contacteer ons