De Vlaamse overheid besloot vorig jaar om de bordjes weg te halen die aanduiden of je op het punt staat het heren- of damestoilet te betreden. Zij gaat voor genderneutrale wc’s. Er kwamen ook 120 bijkomende toiletten, aangeduid met ‘wc’ en voorzien van de nodige privacy. De Gentse professor Wouter Rogiest en burgerlijk ingenieur Kurt Van Hautegem, beide onderzoekers van de Universiteit Gent, becijferden dat genderneutrale wc’s een efficiëntere benutting van infrastructuur zijn en zorgen voor kortere wachtrijen. 

Het onderzoek ziet drie redenen om de wetgeving over sanitaire faciliteiten op de werkvloer te herschrijven. Zo schrijft het wettelijk kader vandaag te veel wc’s voor. In bedrijven met 200 personen legt de norm er 14 of 15 op, terwijl 10 genderneutrale toiletten ruimschoots volstaan, zo blijkt uit de computermodellen die Rogiest en Van Hautegem hebben ontwikkeld.

Een reductie zou een fikse winst aan kantoorruimte betekenen, die nu verloren gaat aan ongebruikte toiletten. Zo’n wijziging zou een opsteker zijn voor kleine bedrijven, die zo de uitgaven aan sanitaire voorzieningen drastisch kunnen reduceren.

 

Verandert de wet?

Voor kleine bedrijven schrijft de huidige wet voor om elk geslacht een apart toilet aan te bieden. Ook in horecazaken is het nog steeds de norm. De Vlaamse overheid ziet het dus anders. Zij maakte enkele maanden geleden in haar kantoren 120 toiletten genderneutraal. Met deze actie wil de overheid een duidelijk signaal geven. De bedoeling is om de gelijke kansen voor beide geslachten en diversiteit in de verf te zetten. Een aanpassing van de wet staat wel degelijk op de agenda van de Vlaamse Overheid.

 

Wij denken mee

De overheid investeerde in haar gebouwen in wc’s waarin de privacy voor man en vrouw honderd procent gerespecteerd wordt. Dat moet inderdaad nog steeds het uitgangspunt zijn. Daarom denkt onze eigen studiedienst graag met je mee, of je nu voor genderneutrale of traditionele sanitaire faciliteiten wil kiezen.

Naast meedenken over de toiletten, kunnen we je ook helpen de verwarming en ventilatie in het gebouw optimaal op elkaar af te stemmen. Het heeft onmiskenbare voordelen deze technieken aan één aannemer toe te vertrouwen.

Met ruim vijftig jaar ervaring kunnen wij een uitgebreide referentielijst voorleggen. Ben jij ook geïnteresseerd om met ons samen te werken? Neem contact met ons op, dan kunnen we elkaar binnenkort ontmoeten.

Is je interesse gewekt om samen te werken?

Wij staan paraat om je gepast verder te helpen.

Bel of mail ons