Het weerbericht voor eind juni laat een eerste hittegolf zien. De voorbije zomers leerden ons dat watervoorraden daardoor snel onder druk komen staan, waardoor grote en kleine maatregelen om zuinig met water om te gaan zich opdringen. Waterbesparend sanitair installeren is niet meteen voor iedereen mogelijk, maar met deze huis-, tuin-, en keukentips kan je zeker aan de slag.

 

Ga bewust om met regenwater

We durven in maart en april allemaal wel eens chagrijnig te worden vanwege de buien en grillen, en ook in de herfst is een regenvlaag nooit ver weg. Maar waarom zou je met al dat hemelwater niets nuttig kunnen doen? 

Een plastic regenton in de tuin plaatsen is een simpele ingreep: je kan het regenwater hergebruiken voor het besproeien van planten. Sommigen gebruiken zelfs een ingenieus systeem waarbij ze de tuin druppel per druppel gieten, wat zuiniger is dan met een waterstraal. Giet in geval van hoogzomer bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds, zo verdampt het water minder snel.

Regenwaterrecuperatie kan ook gesofisticeerder. Je kan het gefilterde regenwater dan ook voor allerlei klusjes binnenshuis gaan inzetten.

Wees zuinig met leidingwater

Gebruik je toch leidingwater, ga er dan bewust mee om. Was je auto bijvoorbeeld niet met de tuinslang. Je verbruikt er zo’n 200 liter mee, terwijl een emmer van 10 liter voldoende kan zijn. 

Vele mensen hebben de gewoonte het ergste vuil van het servies af te spoelen vooraleer het in de vaatwasser te zetten. Hierdoor stijgt het waterverbruik uiteraard. Wist je dat de Eco-modus voor dit euvel bedacht is? Hoewel de ECO-modus langer duurt, wast hij de vaat beter en verbruikt hij daarbij minder energie.

Een laatste post in huis waar je je waterverbruik onder controle kan houden, is de badkamer. Liefst een derde van ons waterverbruik komt tot stand door douche- en bad beurten. Hoewel iedereen weet dat je minder verbruikt door een douche te nemen in plaats van een bad, is er een addertje onder het gras … Als je 10 minuten onder de douche blijft staan, verbruik je 150 liter water, en dat is dan weer evenveel als voor een bad! De oplossing? Bij je - al dan niet uitgebreide- badkamerrenovatie een zuinige douchekop installeren, doet het waterdebiet zakken van 15 tot 6 liter per minuut.

Met onze ervaring kunnen we je een geschikte, zuinige keuze te maken voor je sanitaire installaties. Dit volledig naar jouw budget.

Geïnteresseerd om samen te werken?

Contacteer ons