Ga je voor een nieuwbouwproject of een grondige renovatie? Dan denk je vast al na over hoe je je woning gaat verwarmen. Het accent ligt vandaag heel erg op comfort en een laag energieverbruik. Vloerverwarming combineert beide, wat het een zeer aantrekkelijk verwarmingssysteem maakt.

Vloerverwarming is een zuinige manier van verwarmen. Omdat het zo’n groot oppervlakte betrekt warmt de ruimte sneller op en daarna kan de verwarmingsketel deze gemakkelijk warm houden. Is er een kruipruimte onder je vloer? Dan moet je er wel voor zorgen dat de vloerverwarming die niet ook gaat opwarmen. En dat doe je door deze te isoleren.

Isolatie van kruipruimte

Je kunt kruipruimte isolatie op verschillende manieren laten uitvoeren. Veel mensen gebruiken het juist in combinatie met vloerverwarming, omdat dan de hele vloer niet verwijderd hoeft te worden. De isolatielaag moet onder de vloerverwarming komen te liggen, zodat het de warmte daar tegenhoudt.

Het isoleren kan op 2 manieren:

  • Isolatie van de onderkant van de vloer: is jouw kruipruimte hoog genoeg, dan kun je de onderkant van de vloer laten isoleren. Dit is erg effectief bij vloerverwarming, omdat je de warmte tegenhoudt nog voor het de kruipruimte in kan gaan. Je kunt je vloer zo volwaardig isoleren, maar door materiaal met een lagere isolatiewaarde te nemen kun je deze ook na-isoleren.
  • Bodemisolatie: heeft jouw vloer al isolatie, maar wil je deze verbeteren? Dan kun je bodemisolatie uit laten voeren. 

Het EPB-verslag vormt voor onze studiedienst de leidraad om jouw specifieke woonsituatie te analyseren. Wij begeleiden je om de juiste energiezuinige verwarming te kiezen die ook een groot wooncomfort biedt. 

Duurzame techniek

Vloerverwarming is een energiezuinig verwarmingssysteem. De belangrijkste voordelen van vloerverwarming zijn wel de gelijkmatige verwarming van de woonruimte en, dankzij de stralingswarmte, de hoge behaaglijkheid bij een veel lagere luchttemperatuur (19 tot 20 graden) dan met conventionele verwarming. Dankzij deze lagere temperatuur is er minder warmteverlies, is het rendement hoger en is dus sprake van een soms forse energiebesparing.

Bovendien leent zich uitstekend voor koppeling met lage temperatuursverwarming. Dat kan met de normale CV-ketel, maar beter is de combinatie van aardwarmte en een warmtepomp. Bij LTV met een ketel zijn de aanvoer- en de retourtemperatuur van het ketelwater beduidend lager dan de gebruikelijke waarden van conventionele verwarmingssystemen met radiatoren. De aanvoertemperatuur zal niet hoger zijn dan 55 graden en de retourtemperatuur ligt op maximaal 45 graden. Kies je voor aardwarmte of een warmtepomp? Dan kan de aanvoertemperatuur een stuk lager liggen: op zo’n 30 graden.

Denk je eraan met ons samen te werken voor je verwarming of sanitaire installatie?

Laten we elkaar ontmoeten