Zijn de sanitaire toestellen en verwarming in je bouwproject geïnstalleerd? Vergeet dan niet dat je woning ook een gezond binnenklimaat nodig heeft, dat vrij is van schimmels en muffe geurtjes. Een degelijk ventilatiesysteem is onontbeerlijk. Maar hoe kies je dat het best? Ventilatiesysteem C+ en D hebben immers elk hun specifieke voordelen.

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, weet je best in grote lijnen hoe zo’n ventilatiesysteem precies werkt. 

Ventilatiesysteem C+

Bij ventilatiesysteem C+ gebeurt de luchtaanvoer op een natuurlijke wijze, bijvoorbeeld via roosters in ramen of muren. De afvoer van de vuile lucht gebeurt mechanisch, met een ventilator. Ventilatiesysteem C+ werkt vraaggestuurd. Dit betekent dat het systeem zich optimaal kan aanpassen aan de situatie. Als er bijvoorbeeld veel mensen in huis zijn, zal de lucht sneller vervuild zijn. Dan zal het systeem harder werken (meer lucht afvoeren) dan als er bijvoorbeeld niemand aanwezig is. 

De luchtkwaliteit wordt bij een ventilatiesysteem C+ dus steeds gecontroleerd met behulp van sensoren en het systeem past zijn werking dan ook aan aan de kwaliteit van de lucht in de woning.

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, is een compleet geautomatiseerd systeem. Op die manier is de luchtstroom binnen in het gebouw continu en gegarandeerd van optimale kwaliteit. De elektrische ventilatie voert vervuilde lucht af en verse lucht wordt van buitenaf aangevoerd.

Een enorm bijkomend voordeel is dat het systeem heel wat warmte van de afgezogen lucht kan recupereren. Die warmte wordt namelijk gebruikt om de koude lucht die aangevoerd wordt op te warmen alvorens die naar binnen komt. Dit gebeurt aan de hand van een ingebouwde warmtewisselaar. Ondanks dat het systeem voortdurend energie verbruikt, zul je dus slechts een minimum aan energie verliezen.

Verder werkt ventilatie D niet op basis van roosters in de muren, maar wel via ventielen.

Kies naargelang je woonsituatie

In elk gebouw, nieuw of bestaand, zijn de noden anders. Door onze ervaring in grote, maar ook in particuliere projecten, kunnen we je advies geven op maat van jouw behoeften. Zo blijft je binnenklimaat gezond.


Wens je met ons samen te werken? Contacteer ons, en dan kunnen we vrijblijvend jouw project bespreken.

Is je interesse gewekt om samen te werken?

Wij staan paraat om je gepast verder te helpen.
 

    Bel of mail ons