Of je nu met plannen voor een nieuwbouw rond loopt, of een bestaande woning gaat renoveren: door de ambitieuze klimaatdoelstellingen moet je nadenken over comfortabel en bewust verwarmen. De uitstoot van broeikasgassen moet omlaag. Maar hoe kies je het juiste verwarmingssysteem voor jouw bouwproject

 

Met het oog op het bereiken van de klimaatdoelstellingen, heeft Vlaanderen maatregelen aangekondigd rond het gebruik van fossiele brandstoffen die ook een directe impact hebben op de verwarmingssystemen van onze woningen. De meest opvallende daarvan zijn:

  • De verplichting van een nieuwe eigenaar om een bestaande woning energiezuiniger te maken door minstens 3 van deze 6 bepaalde prioriteiten binnen 5 jaar te hebben aangepakt: dakisolatie, isolatie van de muren, vloerisolatie, superisolerend glas, plaatsing van een hoogrendementsketel en/of een duurzame boiler (warmtepomp of zonnepanelen).
  • Het verbod om stookolieketels te verkopen, eerst voorzien in 2021 en nadien uitgesteld tot 2035, conform het federale energiepact. De deadline van 2021 heeft dus enkel betrekking op nieuwbouw en grote energierenovaties, bestaande ketels vervangen mag dus voorlopig nog wel. (Bron: Test Aankoop)

Elk project is specifiek

Door het bos van regels de bomen blijven zien, is een hele uitdaging. Vertrouw je verwarming, sanitair en ventilatie aan één specialist toe, dan neemt die alvast veel zorgen uit jouw handen. We stellen je een verwarmingsoplossing voor die helemaal beantwoordt aan jouw specifieke situatie. De plannen of - in het geval van een bestaande woning -  het EPC-verslag vormen de leidraad voor onze studiedienst.

Concreet zullen we onderzoeken of we je vloerverwarming dan wel een warmtepomp zullen adviseren. Een warmtepomp is een milieuvriendelijk verwarmingssysteem. Ze haalt ongeveer twee derde van de warmte die ze leveren uit de omgeving (grond, lucht). Voor het overige derde gebruikt ze elektriciteit. Warmtepompen kunnen zelfs meer dan je woning verwarmen: ze leveren ook sanitair warm water, wat vooral in de keuken en de badkamer van pas komt.

Bewandel je vastberaden de weg naar hernieuwbare energie? Dan is de zonneboiler een uiterst rendabele optie. Een zonneboiler bestaat uit een opslagvat en thermische zonnecollectoren op het dak. Die lijken op zonnepanelen maar zorgen voor warmte. Wanneer je een zonneboiler met een warmtepomp combineert, kan je een mooie energiebesparing realiseren.

Benieuwd wat we voor jouw bouwproject kunnen betekenen?

Laat ons kennismaken. Wie weet zit er een toffe samenwerking in.

Contacteer ons