We genieten niet voor het eerst van een aangenaam warme zomer. Je verwarming helemaal uitzetten is een optie, maar dan moet je frisse ochtenden er mogelijk bij nemen. Met deze tips & tricks komt je verwarmingsinstallatie optimaal de zomer door.

Tijdens de zomer kosten en energie besparen met je verwarming kan met enkele simpele handelingen:

  • Een gouden tip is het uitschakelen van de winterstand in de zomer. Wanneer de temperatuur buiten oploopt, zetten we vaak gewoon de verwarming af. En kijken we niet meer om naar de verwarming tot het komende najaar. Elke ketel voor cv-installaties is uitgerust met een zomer- en winterstand. Gebruik je de centrale verwarming niet meer? Schakel de winterstand uit. De verwarmingsenergie wordt dan honderd procent gebruikt voor de opwarming van je sanitair water.
  • Komt er weer een hittegolf aan? Dan is een koele ochtend best wel prettig. Maar een Belgische zomer is vaak niet te vergelijken met een zuiderse zomer. Stel je thermostaat zo in dat de verwarmingsinstallatie zachtjes bijverwarmt wanneer de temperatuur te zeer zakt. 
  • In het najaar liever geen verkalkte of geblokkeerde klep of klepzitting van je thermostatische kranen? Draai ze dan volledig open tijdens de zomer. Zo vermijd je onaangename verrassingen in de winter!
  • Ga je tijdens de zomermaanden voor langere tijd op vakantie, dan kan je overwegen om je verwarmingsketel helemaal uit te schakelen. Zo hoeft hij ook het water niet onnodig warm te houden tijdens je afwezigheid. Bij thuiskomst is het erg belangrijk dat je alle leidingen even goed spoelt met heet water. Stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 50°C is namelijk de ideale broeihaard voor de legionellabacterie, die zich verspreidt door verneveling. Bij 65°C gaat de bacterie echter dood.
  • Tot slot: de zomer is een ideaal moment voor het regelmatige onderhoud van je verwarmingsketel. Je wil ‘s winters immers niet voor een onaangenaam defect in bv. je badkamer komen te staan, toch?

Met ons samenwerken?

Je kan bij terecht voor de installatie en al je vragen omtrent onderhoud van je sanitaire toestellen.

Contacteer ons