Elke moderne woning is tegenwoordig uitgerust met een ventilatiesysteem. Het EPB verplicht dat. Logisch, want een goed werkende ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat. Maar ventileren vraagt ook wat energie. Met deze 4 tips beperk je het energieverlies.

Tip 1: Hou rekening met je behoeftes

Wat bedoelen we hiermee? Voor je energieverbruik is het cruciaal om nét voldoende verse lucht aan te voeren. Je oude woning verluchten deed je altijd door de ramen open te zetten. Dat te lang doen had warmteverlies tot gevolg. Hetzelfde geldt als je te veel ventileert.

Een aantal factoren bepalen hoeveel verse lucht je ongeveer nodig hebt. Met hoeveel mensen woon je samen? En hoe vaak zijn ze allemaal samen aanwezig? 

Tip 2: Automatiseer

De nieuwste ventilatietechnieken maken meer en meer gebruik van een slim systeem dat perfect afgestemd is op de situatie in huis en rekening houdt met vocht, geurtjes en de hoeveelheid CO2. 

Zeker voor systeem C en D wordt vraaggestuurde ventilatie eerder de norm dan uitzondering. Zo meten vochtsensoren dat het tijd is om je badkamer na een douche te verluchten, of zijn er zelfregelende roosters gebruiken die voorkomen dat er te veel verse lucht binnenkomt, bijvoorbeeld als het buiten harder gaat waaien.

Tip 3: Zorg voor een luchtdichte woning

Niet alleen de verwarming werkt beter in een luchtdichte woning, ook je ventilatiesysteem heeft er baat bij. Met luchtdicht afgewerkte luchtkanalen - bij voorkeur geen flexibele buizen - creëer je een goede luchtstroom.

Wist je dat een regelmatig onderhouden ventilatiesysteem de efficiëntie flink bevordert? Een schone filter verkleint immers de luchtweerstand.

Tip 4: Recupereer de warmte

Koude buitenlucht naar binnen brengen, betekent ook dat de afgevoerde lucht warmer is. Die warmte kan je recupereren. Zo kan je met een warmtepompboiler de temperatuur aan de afgevoerde lucht onttrekken om je sanitair water op te warmen. 

Een systeem D ventilatie recupereert zelf de warmte van de afgevoerde lucht. Zo kan je een rendement tot wel 95 procent halen.

Wil je weten welk ventilatiesysteem het beste past bij jouw woonsituatie?

Contacteer ons