Zijn al je sanitaire toestellen geïnstalleerd? Ziet je nieuwe badkamer er tiptop uit? Dan komt het moment dat je de woonst in gebruik kan gaan nemen écht wel dichtbij. Als het zover is, wordt het zaak om de afvoeren in topvorm te houden. Wees gerust: met een paar tips & tricks kom je al een heel eind.

In de keuken neem je best een paar flinke gewoontes aan. Eten je kinderen hun bord niet leeg, gooi de restjes dan liefst in de vuilnisbak. Je leidingen zijn immers geen fan van rijst of pasta. Beide zetten ze uit als ze in aanraking komen met water. Kijk ook uit met bakolie, margarine of andere vetten. Die gaan klonteren en aanzetten op je leidingen.

De douche is een andere plek waar vaak verstoppingen ontstaan. Het is zeer irritant als je met je voeten in het water komt te staan omdat een kluwen van haar het water tegenhoudt. Er zit niets anders op dan zeer regelmatig het doucheputje te reinigen.

Voorkomen = beter dan genezen

Uiteraard ga je niet graag met een ontstopper aan de slag. Net zoals bij je ventilatiesysteem zijn er een paar zaken die je eenvoudig zelf kan opvolgen. 

1 Door een klein daarvoor gemaakt zeefje in je afvoerputje te zetten, kan je al heel wat verstoppingsleed voorkomen. Je hebt ze tegenwoordig in alle soort materialen: plastiek, rubber, roestvrij chroom,… en perfect passend in je mooie wasbak of douche.

2 Heet water helpt ook om je afvoeren vrij te houden. Als het water goed heet is, neemt het veel vuil mee. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt, zonder de afvoer te beschadigen. Tip: meng koffiegruis met heet water om hardnekkig vuil weg te spoelen.

3 Vermoed je dat het kwaad toch bijna geschied is, omdat de doorloop stroef is of omdat er een vervelende geur hangt? Dan is er nog een beproefd middel uit grootmoeders tijd: een behandeling met azijn, baksoda en kokend heet water. 

  • Giet eerst het kopje baksoda in het afvoerputje. 
  • Doe er dan voorzichtig de azijn bij. Let wel op: dit gaat bruisen, schuimen en borrelen, dus hou je gezicht er zeker niet boven.
  • Laat dit papje een kwartiertje inwerken.
  • Giet er dan kokend water over.

Dit is meestal wel voldoende efficiënt om de verstopping op te lossen. Zoniet, kan je dit gerust nog eens opnieuw herhalen. Milieuvriendelijker kan het niet. Daarom verkies je liever deze methode boven chemische producten die je leidingen kunnen beschadigen.

Met onze jarenlange ervaring in kleine en grote projecten zijn wij goed geplaatst om je sanitair-, verwarmings- en ventilatievraagstuk op te lossen. 

Meer weten?

Contacteer ons